Sider

søndag den 14. januar 2018

Landeron

Selskabet grunder sig på en urfabrik stiftet i 1873 af brødrene Charles Alfred Hahn og Aimé Hahn under navnet Charles Hahn & Cie.

Fra starten fremstillede, og samlede fabrikken hele ure, men en gang i 192x overgik de til alene at producere urværker.

Charles Hahn der var søn af Charles Alfred Hahn opkøbte i 1924 kronograf patenter fra Anatole Breitling og startede kronografværks produktion. Den fik navnet Hahn Landeron (andre steder Landeron Hahn) og siden blot Landeron. 


I 1925 fusioneredes fabriken med FHF og skiftede navn til FHF/Landeron og var med ved stiftelsen af Ebauches SA i 1926 og det blev så senere videreført ind i det langt mere kendte (idag) ETA (i høj grad baseret på ETernA værker)


I begyndelsen af Landeron Hahn tiden fremstillede de meget flotte kolonneværker som kaliber 11-13 og toppende med deres kaliber 39 som jeg har et enkelt ur udstyret med. Uret er med u-mærket skive. Udefra kendes kaliber 39 ofte ved, at pushers er ret små og "skibsformede" mens subdials er mindre end på de fleste andre kronografer.

Jeg synes dette er et af de herligste kolonneværker fra tiden, meget fint forarbejdet: 






Efterhånden blev tendensen et krav om billigere værker og Landeron gik fra omkring 1937 over til til cam switched / knaststyrede værker. 

Først med en 3 pusher kaliber 47 som ret hurtigt blev videreudviklet til den meget brugte kaliber 48, som så var grundlaget for de efterfølgende, kaliber 148 med videre.

Frem til ca 1970 blev der fremstillet mere end 3,5 mio af disse værker. De er sammen med i deres Valjoux pendent - kaliber 7733, i høj grad de værker, der gjorde det muligt for helt almindelige mennesker at købe disse eftertragtede kronografer.

Rigtig mange af disse værker blev leveret til de mange "kælder/garage" urmagere i Schweiz og leveret med disse "generiske" ure - med hvert sit lille urmagernavn på, eller benyttet som det mest almindelige værk i de kendte "Chronograph Suisse" ure som blev fremstillet i mange af disse samle urmagere (der var i perioden ca 1948 - ca 1970 mere end 500 af dem i Schweiz. 


Dermed kunne disse små-urmagere købe alle dele færdige til samling. Kasse, værk og for medlemmer af urforbundet, skiverne med navnet Chronograph Suisse.

De knaststyrede værker nyder langt fra samme anseelse som kolonne kronograferne, men de var, og er, glimrende arbejdsheste i mange ure, og grimme er de vil heller ikke.




Kaliber Landeron 148 fra et af mine ure

Landeron var også tidligt ude i forsøget på at finde afløseren for manuelt og automatisk optræk i form af det første sweizisk producerede elektriske urværk med en elektromekanisk kontrolleret balance motor i 1960. Det blev dog aldrig nogen rigtig succes og blev i første omgang udmanøvreret af de ca samtidige stemmegaffel værket som bla. i høj grad Bulova stod for udviklingen af.
Meget mere om stemmegaffel ure i dette indlæg.
Disse elektroniske værker blev, som alle nok ved, omkring 1970 og frem, i høj grad sammen med de mekaniske ure presset ud af markedet af kvartsurets indtog.

Det tog samtidigt livet af næsten alle de små workshops i Schweiz.

Heldigvis har mekaniske ure stadigt en plads i moderne urhistorie, og der fremstilles stadigt mange fremragende mekaniske ure, både af de store Omega og Rolex men jo også af mange regulære high-end producenter.

En hurtig liste over de Landeron chronograph-værker jeg lige umiddelbart kan finde frem til:

Landeron 19 - Pin set kronograf (for at stille skal der trykkes på pusher på siden)
Landeron 11 og 13 som begge var kolonnehjulsværker med enkelt pusher
Landeron 39 deres første to pusher kolloneværk - ganske stort med 14,5 ligner
Landeron 52 efterfølger til 39 med to pushers
Landeron 47 deres første cam switched / knaststyrede med 3 pushers (reset med kronen)
Landeron 48 - Basisværket fremover - knaststyret med 2 pushers
Og herfra en lang række knaststyrede med 2 og 3 sub-dials alle med basis i kaliber 48
Lettest er det her at søge yderligere om de mange værker hos fremragende Ranfft som link . Skriv Landeron i søgefeltet når du er kommet ind.

Skal vi lige også tage et tip om hvordan man udefra normalt kan se forskel på, om et af disse mange generiske urværker med knaststyret værk er udstyret med en Landeron eller en Valjoux /typisk 7733) kaliber.
Hvis den øverste pusher starter kronograf viseren og den den nederste stopper viseren, så er det Landeron,
Hvis den øverste pusher starter og stopper kronograf viseren, så er det Valjoux
Landeron/Valjou og - er uret med 30 minutters angivelse i minuttæller så er det kaliber 48 og med 45 minutter, kaliber 148

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

Har du lyst til iværksætterviden så besøg danmarks største iværksætterblog som link 

Venligst - John Hannover

Ingen kommentarer:

Send en kommentar